CIGANOS ROMENOS (ORIGINAL) PARA QUEM NÃO GOSTOU DOS ERROS DE PORTUGUÊS ABAIXO , LEIA O ORIGINAL.

Romii din România au sărbătorit, alături de cei din restul lumii, Ziua Internaţională a Romilor, moment marcat şi la Deva, printr-o serie de evenimente: o paradă a portului tradiţional ţigănesc şi un spectacol de cântece şi dansuri specifice etniei.
Dintre acţiunile dedicate acestui eveniment, cel mai atrăgător moment l-a constituit parada portului popular tradiţional. Manifestările au continuat cu un spectacol aniversar, în faţa Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din centrul oraşului, la care şi-au dat concursul ansambluri de cântece şi dansuri rome din Orăştie şi Hunedoara. Manifestările au fost organizate de Asociaţiile „Pakim” şi Asociaţia Interetnică a Persoanelor Defavorizate Deva. „Momentele de la Deva au fost precedate de lansarea pe râul Cerna, la Sântuhalm, a unor jerbe şi lumânări în memoria celor care s-au sacrificat în timpul migraţiei romilor din India spre Europa şi din timpul Holocaustului. Dorim prin aceasta să aratăm importanţa romilor în cadrul comunităţii şi faptul că au o cultură care nu este cu nimic mai prejos ca a altor etnii. În plus, ne dorim să schimbăm mentalitatea oamenilor asupra comunităţii noastre şi să creem o stare de simpatie între populaţiile care convieţuiesc în România”, a declarat Constantin Băţălan, inspector şcolar pentru persoanele de etnie romă.Statistici judeţene... Şi naţionale

Conform ultimului recensământ, numărul romilor înregistraţi la nivelul judeţului Hunedoara se ridică la 8.000, însă reprezentanţii romilor spun că numărul lor depăşeşte 40.000. Mai bine de jumătate dintre aceştia trăiesc într-o stare de sărăcie severă. „Din numărul romilor declaraţi 3.524 sunt elevi şi sunt cuprinşi în diverse forme de învăţământ. Există chiar o clasă cu predare în limba romani, la Orăştie, la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad”. Până acum avem 8 persoane care au absolvit institute de învăţământ superior, şase post-liceale, 173 liceul, 273 şcoala profesională, peste 1.500 gimnaziul şi 2.100 şcoala primară. Avem şi un număr de peste 1.200 care sunt analfabeţi”, susţine Constantin Băţălan. La recensământul din 2003, 2,5 la sută din populaţia României s-a declarat ca făcând parte din etnia romilor. Dincolo de datele oficiale, exista însă estimări potrivit cărora numărul total al romilor din ţară ar fi de aproximativ două milioane.

NOTA DO BLOG: SE SOUBER LER EM ROMENO ME AVISE SE A TRADUÇÃO ESTÁ CORRETA.ABRAÇOS.
ESSA NOTA FOI PELAS RECLAMAÇÕES DOS ERROS DE PORTUGUÊS NA ÚLTIMA TRADUÇÃO

Comentários